You are not connected. Please login or register

Kako pomoći prijatelju u nevolji?

Go down  Poruka [Stranica 1/1]

1 Kako pomoći prijatelju u nevolji? on Sun Feb 27, 2011 9:34 pm

Kaća

avatar
Admin
Primjećuješ da netko od tvojih prijatelja ima problema: zdravlje, poremećaj u prehrani, problemi sa drogom, depresija... Kako prići tom prijatelju, ako ne znaš o čemu se točno radi, a da ga pri tome ne povrijediš oduvijek je bilo teško pitanje. Dajemo ti nekoliko savjeta kako to učiniti na najbezbolniji način.

1. Uvjeri se da tvoj prijatelj zaista ima problem. Primjećuješ velike promjene u njegovom ponašanju? Jesu li i drugi ljudi primjetili te promjene? Je li moguće da je tvoj prijatelj samo u lošem raspoloženju bez nekog posebnog razloga?

2. Ukoliko zaključiš da je problem veći od lošeg dana, pokušaj se obratiti što obzirnije. "Primjećujem da nisi baš dobre volje ovih dana, ponašaš se drugačije nego inače“ – je sasvim dobra rečenica za početak razgovora. Budi spreman/a iznijeti argumente zašto misliš da se tvoj prijatelj ponaša čudno.

3. Budi spreman/a i na lošu reakciju tvog prijatelja. Vjerojatno će poreći da ima problem, postati pretjerano obramben i bit će mu neugodno jer nije uspio sakriti problem.

4. Ukoliko prijatelj ne želi razgovarati o tome, nemoj napadati i forsirati taj razgovor. Reci da nema problema i da možete razgovarati kad god bude spreman.

5. Ako ti se ne javi za razgovor, pokreni tu temu ponovno nakon tjedan dana. Podsjeti ga da si spreman/a razgovarati o tom problemu i da ne postoji nikakav problem koji je neriješiv. Naglasi da ćeš biti uz njega, što god da se dogodi.

6. Ako tvoj prijatelj odluči progovoriti o problemu, pažljivo i mirno ga saslušaj. Pitaj što se točno dogodilo, kako je započelo i kako se osjeća zbog toga. Ne zaboravi pitati kako možeš pomoći, to će puno pomoći.

7. Ako smatraš da je potrebno, predloži prijatelju da porazgovara sa školskim savjetnikom, psihologom ili roditeljima. Ponudi se da mu praviš društvo u tom trenutku ako je potrebno.

8. U slušaju da prijatelj i dalje ne želi razgovarati, niti s tobom niti sa psihologom, a tebi se čini da se problem pogoršava, obrati se njegovim roditeljima ili nekom drugom kome vjeruješ. Možda netko drugi može pomoći.

Važno!

Nemoj prerano zaključivati kakav problem tvoj prijatelj ima.
Ni slučajno nemoj širiti tračeve o tome što bi ga moglo mučiti.
Pokušavaj nagovoriti prijatelja da razgovara s tobom prije nego uključiš sve ostale.
Zapamti, najbolje što možeš napraviti je biti potpora prijatelju, saslušati ga i biti uz njega.


_________________


Cause I may be bad, but I'm perfectly good at it
Sex in the air, I don't care, I love the smell of it
Sticks and stones may break my bones
But chains and whips excite me ! ♥️
Vidi profil korisnika

Na vrh  Poruka [Stranica 1/1]

Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu

Copyright © Feel Free | Design by SAHD | Hosted by Forumotion

Free forum | © PunBB | Free forum support | Kontakt | Report an abuse | www.sosblog.com